Politiek reageert op overlijden Van Agt: ‘Nederland verliest een bevlogen staatsman’

Oud-partijgenoten van de overleden Dries van Agt, maar ook prominenten uit andere politieke sectoren, hebben vrijdag bedroefd gereageerd op het overlijden van de oud-premier. „Dries van Agt is zijn hele leven volkomen authentiek gebleven. Samen met Joop den Uyl en Hans Wiegel was hij het gezicht van een tijdperk in onze parlementaire geschiedenis”, schrijft demissionair premier Mark Rutte (VVD) op X. „Met zijn bloemrijke en unieke taalgebruik, zijn heldere overtuigingen en zijn markante presentatie gaf Dries van Agt kleur én inhoud aan de Nederlandse politiek in een tijd van polarisatie en partijvernieuwing.”

Henri Bontenbal, leider van het CDA waar Van Agt tot 2021 lid van was, noemt Van Agt op NPO Radio 1 „een markante man, die vanuit diepe overtuigingen politiek bedreef”. Bontenbal zegt verder over de eerste leider van het CDA „dat hij echt politiek bedreef uit de overtuiging en dat was ook echt zichtbaar.”

„Met verdriet nemen we afscheid van deze markante politicus, politiek leider van het CDA en minister-president”, schrijft Jan-Peter Balkenende, de laatste minister-president van het CDA. Hij noemt de oud-premier „erudiet, bevlogen, sociaal en humoristisch”. Ook voormalig CDA-leider Wopke Hoekstra wijst op het karakter van Van Agt. „Wat had ik een bewondering voor zijn humor en taalgebruik. Ik wens zijn familie veel sterkte.”

Andere partijleiders hebben vrijdag ook gereageerd. NSC-voorman Pieter Omtzigt, die net als Van Agt tot 2021 CDA-lid was, zegt dat Nederland met het overlijden van Van Agt „een bevlogen staatsman” verliest. „Ook op hoge leeftijd bleef hij zijn scherpe opinies uitdragen. Hij had grote compassie met het Palestijnse volk”, aldus Omtzigt.

„Rust zacht, goede Dries. De laatste jaren waren niet makkelijk, maar jouw dierbaren hebben zoveel om met liefde en dankbaarheid aan terug te denken. Dank voor je vriendschap, die zal ik altijd blijven koesteren”, schrijft PvdA/GroenLinks-leider Frans Timmermans. D66-lijsttrekker Rob Jetten noemt Van Agt „een premier die bruggen wist te slaan in economisch moeilijke tijden, bevriend raakte met zijn ideologische tegenpool Jan Terlouw en zich tot op late leeftijd inzette voor mensenrechten”.